На 9 септември е роден поетът Волен Николаев!

Волен Николаев е български поет, автор на текстове на песни.

Волен Николаев е роден в София на 9 септември 1954. Майка му Анна Александрова е поетеса и балетен критик. Неговият баща – Любен Николаев, е скулптор и правнук на Илия Блъсков, също така наследник на Екзарх Стефан.

Волен е автор на стихосбирките: „Взаимност“, „Вкусът на времето“, „Силует на едно желание“, „Досие на сърцето“.

Написал е повече от 600 текста. Той написа думите на някои от най-силните песни на „Щурците”. Песни по негови стихове са изпълнявани още от Лили Иванова, Мими Иванова, Васил Найденов .

Волен Николаев е носител на почти всички национални награди, а също така и на отличия за детска песен – повече от 100 произведения, предимно с БонБон.

loading...

Автор на над 600 статии и 1000 радиорепортажа от всички сфери на живота. Видни български художници използват негови изкуствоведчески статии в представителните си статии.

Волен Николаев е автор и на документални, анимационни и игрални филми: „Лято в бяло“- първа награда, „Конче мое“.

Автор на спектаклите: „Силует на едно желание“, „Антиревю“,“Дневна любов“, „Преди и след началото“ – пантомима, на грандиозния шоу спектакъл (като режисьор) 8-часово мегапредставление за над 3 0000 човека на стадион „Академик“ – 100 години Софийски университет „Кл. Охридски“, на тържествената манифестация по случай 24 май – Деня на българската просвета и култура и други.

Той е преводач – предимно на поезия, от руски и немски език.

Волен Николаев умира на 15 март 2011 г. след чернодробни усложнения

Поклон!

Източник: mysound.actualno.com

Вижте повече на Patrioti Net – Патриотичният сайт на България!



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!