На 9 ноември 1981 г. умира българският писател Димитър Стоевски!

Димитър Стоевски (псевдоним на Димчо Стоев Чолаков) е български писател, драматург и преводач. По професия е лекар, специалист по белодробни заболявания, рентгенолог.

Роден е на 5 май 1902 г. в София в семейство на дребен занаятчия. Завършва основно и средно образование в родния си град (1920), а висше (медицина) в Грац (1927). Упражнява лекарска практика като специалист по гръдни болести до края на 1954., после се отдава изключително на литературна работа.

За пръв път печата като гимназист стихове в хумористичните вестници „К’во да е” и „Българан”, в същото време (през 1919) излиза в сп. „Сила” първият му стихотворен превод – „Двама братя” на Хайне. От 1930 г. сътрудничи с есета, статии, критики и рецензии в литературните вестници „Мисъл”, „Седмица на жената”, „Огнище” (на който е и редактор), литературните списания „Българска мисъл”, „Завети”, „Златорог” и др., а след 09.09. 1944 г. – с оригинални и преводни творби на сп. “Пламък”, “Септември”, в. “Литературен фронт”.

Превежда творби от немската литература: Шилер, Гьоте, Шницлер, Цвайг, Лесинг, Грилпарцер, Хайне, Т. Ман, Щорм, Фойхтвангер, Фонтане, Ибсен, Бьорнсон, Брехт, Валтер фон дер Фогелвайде, Кафка, Дюренмат, Хауптман. Съставя заедно с Димитър Дублев и Ламар „Антология на немската поезия” (1966). Превежда творби за деца от Хауф, В. Буш, Щруб, братя Грим, Фюман и др, както и произведения на Пушкин, Тургенев, Молиер, Кладерон, Лопе де Вега, Херман Бар.

loading...

Автор на историческите драми: „Залез над Струма” (1962, поставена 1964 г. в Пернишкия театър и през 1970, 1972 – от Телевизионен театър), „Напаст изконна” (1981) и „Иванко”. Създава за децата „Чудният роман на Кум Лисан” (1938, 1956) и „Веселите футболисти” (приказка в стихове, 1956).

Член на СБП (1947) и член-учредител на Съюза на преводачите (1974). Заслужил деятел на културата (1981).

Димитър Стоевски умира на 9 ноември 1981 г. в София.

Поклон пред паметта му!

Източник: literaturensviat.com

Вижте повече на Patrioti Net – Патриотичният сайт на България!



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!

Comments are closed.