На 8 април през 1893 г. княз Фердинанд I сключва брак с принцеса Мария-Луиза

На 8 април през 1893 г. княз Фердинанд I сключва брак с принцеса Мария-Луиза Бурбон-Пармска в Пианоре (Италия). По този повод е учреден и възпоменателен медал (Пианорски медал).

Фердинанд I, роден като Фердинанд Максимилиан Карл Леополд Мария Сакскобургготски (на немски: Ferdinand Maximilian Karl Leopold Maria von Sachsen-Coburg und Gotha), е княз на България – от 7 юли 1887 до 22 септември 1908 г., когато е обявена Независимостта на България, и цар на България – от 22 септември 1908 до абдикирането му на 3 октомври 1918 година.

Мария-Луиза Бурбон-Пармска e италианска принцеса, първата съпруга на княз Фердинанд I. Родена е на 17 януари 1870 г. в Италия с името Мария Луиза Пиа Тереза Анна Фердинанда Франческа Антоанета Маргарита Жозефина Каролина Бианка Лучия Аполония де Бурбон, Принцеса на Парма. Тя е най-голямата дъщеря на пармския херцог Роберто I и на принцеса Мария-Пия Бурбонска на Двете Сицилии. Неин кръстник е папа Пий IX. Семейството има още 11 деца. Майката на Мария-Луиза умира при раждането на последното си дете, а баща й – принц Роберт, сключва втори брак и има още 12 деца.

Тъй като семейството на Мария-Луиза е от ревностни католици, те поставят условие пред Фердинанд наследниците им да са католици, а това наложило промяна на Търновската конституция.

loading...

От брака си двамата имат четири деца: цар Борис III (1894-1943 г.), княз Кирил Преславски (1895-1945 г.), княгиня Евдокия (1898-1985 г.) и княгиня Надежда (1899-1958 г.), херцогиня Вюртемберг.

Княгиня Мария-Луиза не се занимава с политическа дейност. Тя не приема и трудно преживява преминаването на първородния й син от католическо в източноправославно вероизповедание от 2 февруари 1896 г., което е условие на руското правителство за подобряване отношенията между Княжество България и Руската империя.

Княгинята умира на 30 януари 1899 г. в София, малко след раждането на най-малката си дъщеря, и е погребана в католическата катедрала Св. Лудвиг в Пловдив.

Източник: banker.bg



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!