На 7 април е роден актьорът Валентин Ганев!

Валентин Ганев е български актьор.

Валентин Атанасов Ганев е роден в град Русе на 7 април 1956 г. Завършва актьорско майсторство във ВГИК, Москва през 1981 г. в класа на С. Бондарчук. Работил е в ДТ Перник, НДТ „Сълза и смях“, ДТ „София“, МГТ „Зад канала“. Изиграл е над седемдесет театрални роли, сред които са:  Незнамов в “Без вина виновни” от А. Островски, Актьорът в “Мюзикъл за пет пари” по Б. Брехт, Хлестаков и Градоначалника в две различни постановки на “Ревизор” от Н. Гогол, Паша в “Чинцано” от Л. Петрушевска, Авторът в “Крал Юбю” от А. Жари, Теди от “Завръщане у дома” от Х. Пинтър, Бодков в “Господин Балкански” от Г. Данаилов, Джери в “Случка в зоопарка” от Е. Олби, Валентин във „Валентинов ден“ от И. Вирипаев.

В трупата на Народния театър „Иван Вазов“ е от 1996 г., където негови роли са: Бил Старбък в „Човекът, който прави дъжд“ от Н. Р. Неш, , Актьора в „На дъното“ по М. Горки, Аздак в „Кавказкият тебеширен кръг“ от Б. Брехт, Франсоа във „Вечеря за глупаци“ от Фр. Вебер, Контрабасистът в „Контрабасът“ от П. Зюскинд, Малволио в „Дванайсета нощ“ от У. Шекспир, Чиголоти в „Кралят-елен“ от К. Гоци, Шпигелски в „Месец на село“ от И. Тургенев, Ил в “Посещението на старата дама” от Ф. Дюренмат, Боркман в “Юн Габриел Боркман” от Х. Ибсен,  Глостър в “Крал Лир”.

Носител е на две награди АСКЕЕР за водеща мъжка роля – през 1998 г. за проф. Хигинс в „Пигмалион“ и през 2001 г. за  „Контрабасът“, ИКАР 2001 за „Контрабасът“ и др.

loading...

Изявява се и като театрален режисьор.

Източник: theatre.art.bg



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!