На 6 януари 1881 г. е роден българският революционер Тодор Оровчанов!

Тодор Оровчанов или Оряховчанов или Оровчанец е български учител, революционер, солунски окръжен войвода на Вътрешната македоно-одринска революционна организация.

Тодор Георгиев Оровчанов е роден на 6 януари 1881 година в Ораовец, Османската империя, днес Република Македония. Завършва българското педагогическо училище в Скопие и след това работи като учител във Велес. Член е на околийския комитет на ВМОРО в 1901 – 1902 година. Четник е при братовчед си Иван Алябака в 1905 година, а в 1906 година е секретар при Борис Сарафов. Оровчанов е окръжен войвода на солунския революционен окръг от 1907 до 1908 година.

По време на Балканската война е войвода на чета №50 на Македоно-одринското опълчение, с която действа във Велешко. Заедно с четите на Даме Мартинов и Трайко Павлов освобождават Велес на 5 октомври и на 15 го предават на настъпващите сръбски части. След Междусъюзническата война е учител в Елена

Произведен е в офицерски чин през Първата световна война. Тодор Оровчанов служи като командир на 48 планински взвод на Планинска дивизия в Моравската военноинспекционна област.

loading...

Тодор Оровчанов умира на 25 декември 1927 година в София.

Източник: wikipedia.org



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!