На 6 февруари 1878 г. е освободен град Бургас!

Една от най-светлите дати в историята на Бургас е денят на неговото освобождение от османско иго. На 6 февруари 1878 г. отрядът на полк. Лермонтов донася дълго жадуваната свобода.

На 6 февруари 1878 г., по айтоското шосе, пристига първият руски разезд от 30 кавалеристи с разузнавателна цел (начело с кап. Кукс). На същия ден, специално сформираният отряд за освобождението на Бургас, потегля от Айтос.

На 25.01.(06 февруари н.с.) отряд в състав 4 роти пехота, 2 конни оръдия и 3 взвода драгуни, потеглят за Бургас по пътя минаващ Кадикьой (Съдиево), а втори ескадрон от 13-ти драгунски полк тръгва по пътя, минаващ по-на юг, по брега на езерото Ваякьой (Бургаското езеро) – съобщава в донесението си началникът на Бургаския отряд полк. Лермонтов.

На същата дата към 3 часа след обед, въпреки големия студ,цялото население, начело с първенците Васил Максимов, Никола Русалиев, Койчо Кехая и духовенството излиза в края на града, за да посрещне тържествено освободителите. При влизането в града – четем в същото донесение-отрядът беше посрещнат от австрийския, италианския и гръцкия консул; от духовенството с икони и хоругви; от граждани, поднасящи хляб и сол. Почти цялото население на града се тълпеше по улиците и тръгна към църквата, където беше отслужен благодарствен молебен…”

loading...

На следващия ден, 7 февруари, в Бургас се организира първата българска община. За кмет е назначен Нико Попов, за помощник-кмет Панайот Русалиев, а за секретари Мавруд Стойчев и Стоян Шивачев.

В знак на признателност, на мястото където става посрещането на отряда на полк. Лермонтов, е издигнат паметник, пред който поколенията поднасят цветя и венци за благодарност към освободителите.

Източник: burgasmuseums.bg



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!