На 6 септември в Самоков са родени сестри Аджови!

На днешната дата са родени сестри Аджови!

Вера и Надя Аджови са български народни певици, родени на 6 септември в Самоков, в семейството на сладкар. Баща им предлагал най-вкусните еклери и козуначени кифлички с шипков мармалад в своята сладкарница „Рила” в града. Близначките били изненада за родителите им, които вече имали деца. Баща им бил запас, когато майка им отишла на лекар и разбрала, че е бременна. Постепенно двете сестри, родени с 15-минутна разлика, станали галеничките в семейството.

Сестри Аджови започват да пеят народни песни като ученички в родния Самоков. Още на 16-годишна възраст стават популярни и извън родния си град с изпълнението на песните “Айде легнала е Лиляна”, “Канят ме, мамо, на тежка сватба”, “ Много ми я хвалят”… През 1963 г. печелят наградата за дует на България с песента „Мари, Румено“.

През 60-те и 70-те години на миналия век близначките са отдадени на народните песни. В началото на 1980-те години започват изявите им и като изпълнителки на стари градски песни. Познават ги в Израел, Испания, Италия, Франция, Кувейт, Швейцария, Австрия, Унгария, Полша…

loading...

През дългата си кариера и до днес сестри Аджови са едни от най-обичаните изпълнители на стари градски песни и автентичен български фолклор.

Надежда Аджова умира на 4 юли 2018 г

Източник: blitz.bg

Вижте повече на Patrioti Net – Патриотичният сайт на България!



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!