На 6 декември 2003 г. е създадена Българоезична Уикипедия

Българоезичната Уикипедия е разновидност на Уикипедия на български език, започната на 6 декември 2003 г.

Първата статия е Григориански календар в превод от френски език, като приоритет на първите редактори е преводът на интерфейса и на първите помощни страници на български език.

Към юли 2013 г. по брой статии тя е на 36-о място от 285 уикипедии на различни езици. Към 4 декември 2018 г. същата има 247 555 статии. Последните статии, по които се работи, се виждат от препратката Последни промени на менюто вляво на всяка страница.

Началната страница е входната точка към съдържанието на българоезичната Уикипедия за всички посетители, избрали URL адреса в своя уеб браузър.

Статиите са разпределени в категории, организирани по теми. Категориите са автоматично създавани и подреждани списъци от заглавията на страниците, причислени към тях.

loading...

На 9 ноември 2009 г. Българоезичната Уикипедия получава специална награда от БГ Сайт за цялостен принос за развитието на българоезичното уеб пространство.

Освен категориите, по най-интересните теми са създадени и портали. Усилията на група редактори с интереси в някоя обща тема и желание да я развиват съвместно се координират чрез създаване на специална страница – проект. Това не е място за писане на енциклопедични статии, а за организация на авторите в тази категория, за планиране на дейностите им, обмен на източници на информация по темата и обсъждания. Текущите проекти са изброени на Уикипедия:Проект.

Седем от уикипедиите, класирани преди българоезичната по брой статии, имат по-малко потребители от нея към 28 септември 2009 г., а три, класирани след нея, имат повече. Шест от уикипедиите, класирани преди българската, са успели да създадат и съхранят статиите си с по-малък брой редакции, отколкото българоезичната към същата дата.

От създаването на Българската Уикипедия до момента са направени 8 964 762 редакции по 549 673 страници, от които 247 555 са чисти статии.

Източник: wikipedia.org

Вижте повече на Patrioti Net – Патриотичният сайт на България!



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!