На 5 февруари 1909 г. Русия признава независимостта на България!

На 5 февруари през 1909 г. Русия, първа от Великите сили, признава независимостта на България, провъзгласена на 22 септември 1908 г. с политически акт, извършен от правителството на Александър Малинов.

С него се отхвърля васалната зависимост на България от Османската империя, наложена от Берлинския договор.

След Младотурската революция се създават условия за отхвърляне изцяло на васалната зависимост на България. Правителството и князът са подкрепени от Австро-Унгария, която се стреми да анексира Босна и Херцеговина.

В такава обстановка на 22 септември 1908 г. в Търново със специален манифест е провъзгласена независимостта на България.

Повечето от Великите сили отказват да признаят независимостта на България. Първоначално Турция настоява България да изплати близо 500 млн. франка, за да признае независимостта. После сумата е намалена на 125 млн.

loading...

С помощта на Русия е постигнато споразумение по възникналите тежки финансови проблеми. Подписани са три протокола, според които Русия опрощава на Турция военните задължения, останали още от войната (1877-1878 г.), срещу което Турция се отказва от всякакви претенции към България.

От своя страна България трябва да изплати на Русия в срок от 75 години 82 млн. франка – задължението, което Турция има към Русия.

Източник: marica.bg

Вижте повече на Patrioti Net – Патриотичният сайт на България!



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!