На 4 декември 1882 г. се ражда Стефан Гевгалов!

Стефан Гевгалов (Stephan Gewgaloff, Stefan Gevgalov) е български просветен деец, кмет на Пловдив.

Стефан Георгиев Гевгалов е роден на 4 декември 1882 г. в Казанлък. Баща му е бил дюлгер (майстор-строител). Родът му произхожда от град Гевгели, Македония. Гимназиално образование получава в Казанлъшкото педагогическо училище, днес Хуманитарна гимназия „Св. Св. Кирил и Методий“.

Следва в Софийския университет философия и педагогика. През 1907 г. продължава образованието си в Йена, Германия и през 1908-1910 г. в Цюрих, Швейцария. През май 1910 г. се дипломира във философския факултет на Цюрихския университет като Stephan Gewgaloff.

В Швейцария Гевгалов се сближава с архимандрит Стефан (бъдещия екзарх Стефан I), който се подготвя да специализира богословие в Женева.

След завръщането си в България Стефан Гевгалов е назначен за учебната 1911-1912 година като учител в Държавната мъжка априловска гимназия, Габрово.

loading...

От 1912 г. живее в Пловдив. През „европейската война“ е преводач от немски език в Гюмюрджина, която тогава е в границите на България. Дълги години е директор на учителската продоволствена кооперация „Напред“ в Пловдив.

Като широк социалист Стефан Гевгалов е избран за 24-ти кмет на Пловдив (председател на тричленна комисия) и участва в управлението на града от 19 юни 1919 г. до 3 октомври 1919 г. Продължава работата по преодоляване на последиците от Първата световна война

През периода 1922-1934 г. Стефан Гевгалов се изявява като журналист във в-к „Учителско дело“ и в-к „Юг“, а също оставя име като театрален критик, оратор и сказчик. Превежда от немски език художествена и философска литература.

Става учител по български и немски език в Търговската гимназия при Пловдивската търговско-индустриална камара, днес Национална търговска гимназия – Пловдив. Също така е заместник-директор и учител по български език в пловдивското Deutsche Schule.

През зимата на 1931 г. заминава за Берлин, а през 1932 г. като български представител взима участие в тържествата във Ваймар по случай 100-годишнината от смъртта на Йохан Волфганг Гьоте – заедно с д-р Хосе Ортега и Гасет от Мадридския университет.

Стефан Гевгалов обнародва трудове по педагогически и философски въпроси. Активно участва в културния живот на Пловдив. Свири добре на цигулка.

През 1941 г. се преселва в София.

След Девети септември 1944 г. е предупреден да не развива никаква политическа дейност.

Умира от апоплектичен удар на 19 май 1956 г. в София.

Негов внук е писателят и преводач Венцеслав Константинов.

Източник: wikipedia.org

Вижте повече на Patrioti Net – Патриотичният сайт на България!



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!