На 31 март 1952 г. загива българският граничар Стоил Косовски!

Редник Стоил Илиев Косовски отбива редовната си военна служба като граничар на българо-гръцката граница на гранична застава „Круша“, находяща се югоизточно от с. Вълче поле, общ. Любимец.

На 31.03.1952 г. Стоил Косовски загива в престрелката при връх Сарабурун с въоръжена група. В сражението загиват още двама граничари от съседни застави – младши сержант Асен Илиев и ефрейтор Георги Стоименов.

С министерска заповед, Косовски е повишен посмъртно в звание младши лейтенант и получава отличието „Герой на Гранични войски“.

Впоследствие застава „Круша“ е преименувана на „Стоил Косовски“.

loading...

В центъра на с. Вълче поле има паметник на тримата загинали граничари. Част от личните им вещи, снимки, личното оръжие и бюстовете им от граничния отряд в гр. Любимец и от заставите, на които са служили сега, се съхраняват в музея на граничарите в бившия граничен отряд в гр.Ивайловград.

Източник: wikipedia.org



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!