На 30 ноември 1984 г. умира българският композитор Дико Илиев!

Българският композитор Дико Илиев е роден в Карлуково на 15.02.1898 година, но живее в различни градове от които 42 години в Оряхово.

Цялото неговото творчество е пряко свързано с град Оряхово, с река Дунав и с грандиозната музика. Днес площадът в Оряхово носи неговото име, а всички празници в града започват и завършват с „Дунавско хоро“. на същото място всяка кодина се провеждат Празници на духовите оркестри „Дико Илиев“, където си дават среща музиканти от цял свят.

От 1931г. Дико Илиев е музикант в оркестъра на 36-ти пехотен Козлодуйски полк, а от 1948г. е негов капелмайстор.

По време на тази служба разцъфтява и неговия композиторски талант. Умира на 12.12.1984г. на 86 годишна възраст в гр. Монтана при една от дъщерите си. Последните години ослепява и не може да се обслужва. За неговото погребение от Оряхово за Монтана заминават три автобуса със скърбящи негови почитатели.

loading...

Любовта на Дико Илиев към музиката проличава твърде рано и още 13-годишен родителите му го изпращат да учи музика в Орханийския военен духов оркестър. 14-годишен тръгва по пътищата на започналата Балканска война, а след това на Първата световна война. Нотите овладява на фронта. Там написва „Искърско хоро“ – първото му авторско произведение като композитор.
През 1919 година постъпва на работа във Военното училище в София. Неговият оркестър, заедно с Гвардейската музика, влизат в състава на Сборния симфоничен оркестър на „Оперната дружба“, а Дико Илиев е първи тромбонист в него.

Създателят на изумителните по своята непреходност произведения „Добруджанско хоро“, „Александрийка“, „Дунавско хоро“, „Наша гордост“, „Билка“, „Скок“ и други не е завършил консерватория и всъщност е един самоук музикант и композитор. Тъкмо той обаче налага в българската музика един нов жанр – хората за духов оркестър.
Написва около 70 прави, дайчови и еленини хора, 20 марша, десетки валсове и основава множество малки и големи духови оркестри в Северозападна България.

И до ден днешен никой българин не може да си представи България без Диковото „Дунавско хоро“, станало любимо на всички българи.
В гр. Монтана се провеждат наречени на прочутия композитор Празници на духовите оркестри „Дико Илиев“. В гр. Оряхово ежегодно през месец август се провеждат Панаирните дни, които в програмата си включват изпълнения на духови оркестри и творби на Дико Илиев.

Дико Илиев умира на 30 ноември 1984 г. в София.

През 2014 г. посмъртно е удостоен със званието Почетен гражданин на Община Луковит.

Източник: diko_iliev.artbf.com



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!