На 30 декември 1963 г. е открит Лукойл Нефтохим Бургас!

На 30 декември 1963 г. е открит Лукойл Нефтохим Бургас!

„Лукойл Нефтохим Бургас“ АД е търговско дружество със седалище в Бургас, България. Това е най-голямата петролна рафинерия в Югоизточна Европа и най-голямото промишлено предприятие в България.

Притежавана от руския нефтен гигант „Лукойл“ (и управлявана чрез дъщерното му дружество „Лукойл България“), рафинерията е с най-голям принос сред частно притежаваните предприятия към приходите на държавния бюджет в страната.

Компанията е водещият производител и доставчик на течни горива, нефтохимикали и полимери за България и региона и сред водещите компании в своята област в Европа. Компанията произвежда 9% от брутния вътрешен продукт на България.

loading...

С оборот от 6,875 млрд. лв. през 2008 година тя е най-голямата компания в България по този показател и заема 32-ро място в Централна Европа.

„Нефтохим“ е приватизиран на 12 октомври 1999 г., когато руската група корпоративна „Лукойл“ купува 58% от акциите на предприятието срещу 101 млн. щатски долара. В началото на 2000 година Агенцията за чуждестранни инвестиции обявява тази продажба за „Сделка на 1999 година“. През 2005 г. „Лукойл“ изкупува дялове на миноритарни акционери и към април контролира 93% от дружеството чрез дъщерната си компания „Лукойл Юръп Холдингс“

След приватизацията на Нефтохим през 1999 година са направени значителни инвестиции в модернизирането на производството. От 23 май 2000 година комбинатът произвежда сам цялата електроенергия, която използва. От 2002 година се произвеждат само безоловни бензини и дизелово гориво с намалено съдържание на сяра, което е осъществено преди предвидения от правителството срок (2004 година). От началото на 2009 година произвежданите течни горива са приведени в съответствие с европейския стандарт Евро-5

Източник: wikipedia.org



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!