На 30 август почитаме паметта на генерал-майор Константин Жостов!

Константин Жостов е роден на 30 септември 1867 г. в неврокопското село Гайтаниново.

През 1885 г. той е ученик в Лом и се включва като доброволец в ученическия легион в Сръбско-българката война и с него участва в Пиротското сражение. След завършването на Ломската гимназия, К. Жостов постъпва в артилерийския отдел на Военното училище в София, което завършва през 1887 г. и на 9 май е произведен в чин “подпоручик“.

Първоначално Константин Жостов служи в артилерията. На 18 май 1890 г. той е повишен в чин поручик, а на 2 август 1894 година – в капитан. През 1889 г. Жостов заминава за Виена, където следва офицерски генералщабен курс, а след това завършва Висшето артилерийско училище с право да служи в Генералния щаб. Назначен е за командир на батарея в 3-ти артилерийски полк, а по-късно завежда крепостната артилерия към Артилерийската инспекция на Военното министерство.

През 1902 г. Константин Жостов е повишен в майор. През есента на 1905 г. той става първият военен аташе на България в столицата на велика сила – Виена. През 1906 г. е произведен в чин подполковник и става началник-щаб на 8-а пехотна Тунджанска дивизия. По-късно е военен аташе и в Санкт Петербург, и в Париж. След завръщането си от Париж К. Жостов е в свитата на цар Фердинанд, а от 1910г. е командир на 3-ти артилерийски полк. През март 1912 г., вече полковник К. Жостов поема поста началник на Школата за запасни офицери.

През юни 1912 г., като пратеник на правителството, участва в заседанието на Северния революционен окръг в родното му село, на което дейците на ВМОРО взимат решение активно да подкрепят българските части в задаващата се война.

loading...

По време на Балканската война Константин Жостов е началник-щаб на 3-та армия, която се отличава в Люлебургаско-Бунархисарска операция и битките при Чаталджа. Участва като военен съветник в делегацията, преговаряща Лондон по подписването на Лондонския договор през 1913 г.

В Междусъюзническата война взима участие като командир на 1-ва бригада от 7-а Рилска дивизия. От 25 април 1915г. до края на август 1916 г. Константин Жостов е командир на 7-а Рилска дивизия. На 15 август 1915 г. е произведен в чин генерал-майор.

През Първата световна война от 7 ептевмри 1915 г. генеал – майор Константин Жостов е началник-щаб на армията и като такъв нерядко се противопоставя на исканията на съюзническото германско главно командване.

Генерал-майор Константин Жостов умира на 30 август 1916 г. в Кюстендил от възпален апендикс по време на Леринската операция на 1-ва армия. Последните му думи са “Падна ли Чеган?“

В негова чест между 1941 и 1944 г., когато Скопие е в рамките на България, днешният Скопски квартал Гьорче Петров, е наречен Жостово, а между 1934 и 1951 г. село Долно Сингартия, днес Хаджидимово, също се нарича Жостово.

Поклон!

Източник: bg.wikipedia.org

Вижте повече на Patrioti Net – Патриотичният сайт на България!



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!