На 3 януари 1883 г. е роден българският революционер Йордан Мешков!

Йордан Мешков, наричан Драгиев, е български революционер, одрински войвода на ВМОРО.

Йордан Георгиев Мешков е роден на 3 януари 1883 година в Малко Търново, тогава в Османската империя. В 1901 година завършва българската гимназия в Одрин. Влиза във ВМОРО и в 1902 година е секретар на четата на Георги Кондолов. Делегат е на конгреса на Петрова нива. През Илинденско-Преображенското въстание е секретар в четата на Дико Джелебов. Замества войводата Киро Узунов след раняването му. в нападението на Василико. Делегат е на Варненския конгрес на революционния окръг в 1904 година, на който е избран за секретар. Същата година заминава за Одеса, Русия, където учи стоматология.

При избухването на Балканската война в 1912 година е доброволец в Македоно-одринското опълчение и служи в щаба на 5 одринска дружина.

Кирил Мешков умира след 1950 година.

loading...

Източник: wikipedia.org



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!