На 3 януари през 1880 г. е утвърден първият градоустройствен план на София!

На 3 януари през 1880 г. е утвърден първият градоустройствен план на София, изработен от чешкият строителен инженер Иржи Прошек.

Той е известен също като Георги Прошек. Чешкият инженер и предприемач е прекарал по-голямата част от живота си в България. Той е брат на Богдан Прошек и братовчед на Вацлав и Йозеф Прошек.

Иржи Прошек е роден през 1847 година. През 1871-а пристига в България и работи по изграждането на железопътната линия в Тракия. След Освобождението е архитект в общината в София (1879-1881 г.) и работи върху първия градоустройствен план на града. По-късно е главен инженер на Дирекцията на обществените сгради (1881-1885 г.). Заедно с брат си – Богдан Прошек, основава през 1879 г. първата печатница в София, през 1884 – Пивоварна Прошек, най-голямата в града по това време, а по-късно и керамична фабрика.

Иржи Прошек е един от основателите на дружеството Славянска беседа и на Българското инженерно-архитектурно дружество.

loading...

Братята Георги, Йозеф и Богдан Прошек строят и Орлов и Лъвов мост в София. И двата са завършени през 1891 година.

Източник: banker.bg



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!