На 3-ти март е роден българският шахматист Момчил Николов!

Честит рожден ден пожелаваме днес на българския шахматист Момчил Николов!

Момчил Петров Николов е български шахматист, международен майстор. Роден е на 3 март 1985 г. в Добрич. Състезава се за СКШ Спартак Плевен XXI. От 2010 г. е гросмайстор.

През 2001 г. Николов, заедно с Иван Чепаринов, представя България на световното първенство за момчета до 16 години в Оропеса дел Мар, Испания. Николов изиграва 9 партии, в които постига 5,5 точки, и с този резултат заема 22-30 м. в крайното класиране.

Участва на първото черноморско отборно първенство до 18 години, проведено през 2002 г. в Турция.

loading...

През 2003 г. печели първенството на България при момчетата до 18 години. Подгласници му остават Калин Каракехайов и Павел Димитров. Същата година печели държавното индивидуално първенство на България при момчетата до 20 години. Тези успехи му дават право да представя България на световното първенство за момчета до 18 години в Гърция. Завършва състезанието със спечелени 6,5 т. от 9 възможни.

През 2007 г. печели българското студентско първенство в София. Същата година става вицешампион на България

Източник: wikipedia.org



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!