На 3-ти март е роден българският живописец Милко Божков!

Милко Божков е български живописец и график.

Роден е на 3 март 1953 година във великотърновското село Ресен. През 1972 година се дипломира от Художествената гимназия в София.През 1978 година завършва Висшия институт за изобразително изкуство „Николай Павлович“, в класа по „Живопис“ на Добри Добрев.
Участник е в над 80 самостоятелни изложби. Излага самостоятелно творби в Австрия, България, Германия, Люксембург, Полша, Русия, Франция, Холандия, Чехия и Швеция. Участва в над 100 общи художествени изложби за живопис или графика в България и в чужбина.

Негови творби са притежание на Библиотеката на Конгреса в САЩ, Националната библиотека на Франция, Чешката национална галерия и частни колекции в чужбина.
Носител е на награди за живопис, сред тях са Национална награда за живопис „Захари Зограф“ (2002) и Годишна национална награда за живопис „Владимир Димитов – Майстора“ (два пъти).

През май 2016 г. Милко Божков е отличен с орден „Св. св. Кирил и Методий“ – първа степен.

loading...

Член е на Съюза на българските художници.

Източник: wikipedia.org



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!