На 3 март 1889 г. умира генерал-лейтенант Александър Деп!

Александър Филипович Деп е руски офицер, генерал-лейтенант, участник в Руско-турската война (1877-1878).

Роден е на 23 юни 1835 г. в Санкт-петербургска губерния, Русия в семейството на лекар, потомствен дворянин. Посвещава се на военното поприще.

През 1876 г. по препоръка на генерала от инженерните войски Едуард Тотлебен е назначен за началник на инженерните войски и член на Полевия щаб на Действащата дунавска руска армия. Военно звание генерал-майор от 1877 г. Участва в съвещанието при главнокомандващия княз Николай Николаевич на 10 юни 1877 г. за определяне мястото на десанта на р. Дунав при Зимнич – Свищов.

Строи за целта 3 понтонни моста:

loading...
  • първи за прехвърляне частите на Долнодунавския отряд при Браила – с. Гичет, обща дължина 524 м.;
  • втори след превземането на Свищов от частите на генерал-майор Михаил Драгомиров при Зимнич – остров Ада – Свищов, обща дължина 1167 м.
  • трети при Зимнич – остров Бужиреску – остров Ада – Свищов, обща дължина 1216 м. за прехвърляне основните сили на Дунавската армия.

Участва наред с генерала от инженерните войски Едуард Тотлебен в инженерното осигуряване на битката при Телиш, обсадата на Плевен и зимното преминаване на Стара планина.

За абсолютно необходимия принос във войната, далечен от суетата след големите военни победи, генерал-майор Александър Деп е награден с Орден „Свети Георги“ IV ст. Получава отпуск за възстановяване на здравето, разклатено от военните усилия. Служи като началник на инженерните части на Варшавския военен окръг. Негов командир е генералът от пехотата Йосиф Гурко.

Генерал-лейтенант от 1886 г. След назначаването му за командир на XXVII-ма пехотна дивизия умира внезапно във Варшава на 3 март 1889 г.

Поклон!

Източник: wikipedia.org



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!