На 3 април 2011 г. Българската православна църква канонизира за светци новомъчениците от Ново село и Батак

На 3 април 2011 г. Българската православна църква канонизира за светци новомъчениците от Ново село и Батак

Канонизираните за светци българи, убити през 1876 г. в храма в Батак и в Новоселския манастир „Света Троица” в Априлци, ще бъдат почитани като Събор на Баташките мъченици – на 17 май, и Събор на новомъчениците от Ново село – на 9 май. Канонизацията е извършена в катедралния храм „Свети Александър Невски” от патриарх Максим в съслужение с митрополитите на Българската православна църква.

Сред присъстващите на церемонията са председателят на парламента Цецка Цачева, президентът Георги Първанов, вицепрезидентът Ангел Марин, столичният кмет Йорданка Фандъкова, политици, много граждани.

По време на отслужената Света Василиева литургия е обявено вписването на имената на новите светци в българския църковен календар и са осветени техните икони. Иконата на мъчениците от Новоселския манастир в Априлци е изографисана от художника Владимир Аврамов, а на мъчениците от Батак – от Мирослав Асенов.

loading...

Това е първата канонизация, която извършва патриарх Максим, откакто оглавява Българската православна църква от 1971 г. Светият Синод взема официално решение за канонизацията на 16 март 2011 г..

Историята е запазила само някои от имената на Баташките мъченици – това са зверски убитите местни свещеници Петър и Нейчо, великомъченикът Трендафил Тошев, запазени са имената и на някои от избитите в Батак – Иван, Илия и други. Сред известните имена на Новоселските мъченици са тези на двамата свещеници – Никола Барбулов и Георги Дългодрейски, на седем монахини и на една мирянка.

Последните канонизирани за български светци са Свети Паисий Хилендарски през 1962 г. и Софроний Врачански през 1964 г. Те са канонизирани от тогавашния патриарх Кирил. През 2000 г. т. нар. алтернативен синод на Пимен и Инокентий канонизира дякон Игнатий – Васил Левски, но тази канонизация не е призната от Светия синод на Българската православна църква, ръководен от патриарх Максим.

Източник: dariknews.bg



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!