На 29 януари 1878 г. са освободени град Търговище и град Кюстендил!

На днешната дата 29 януари през 1878 г. в хода на Руско-турската война е освободен град Търговище!

Как било извършено Освобождението на града

Виждайки безизходното положение, неколцина смели граждани, разделени на две групи, прехвърлили Балкана, търсейки руска помощ за града. Едната група – Пеньо Стоянов, Бандю Димитров, Геньо Димитров, Васил Стойков и Доси Тодоров, преминали край с. Разбойна и навлезли в Балкана през Боаза, минала край Вардун и приближила Осман пазар. Другата група, начело със Сава Севов и Стоян Митрев се озовала при русите, преминавайки през с. Божурка.

Групата на Пеньо Стоянов била заловена от руски патрул и той докладвал на генерал-лейтенант Ернрот за трагичното положение на Ески Джумая.

Сформиран бил отряд под предводителството на руския полк. Карганов от 3 батальона на 43-ти пехотен охотински полк, сотня казаци и 2 оръдия.

loading...

Частта незабавно се отправила към града и на 29 януари 1878 г. той бил освободен. На следващия ден, по решение на руското командване, 5 от заловените били осъдени и обесени публично заради деянията си.

На 29 януари 1878 г. е освободен и град Кюстендил!

Днешният ден е празник на град Търговище и град Кюстендил! Честит празник!

Източник: wikipedia.org

Вижте повече на Patrioti Net – Патриотичният сайт на България!



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!