На 29 юни си спомняме за оперния певец Илия Йосифов!

Илия Йосифов е български оперен певец тенор и музикален педагог. Той е един от видните български оперни певци, създател на солидна школа като водещ професор в Национална музикална академия. Брат е на композитора и диригента – Йоско Йосифов, и чичо на Александър Йосифов – диригент, композитор и музикален педагог.

Илия Александров Йосифов е от музикално семейство – от дете свири на цигулка и пее в градския хор в Казанлък. След като завършва Юридическия факултет на СУ „Св. Климент Охридски“, постъпва във Вокалния отдел на Държавната музикална академия в класа на професор Анна Тодорова. От 1943 година специализира в Италия и учи като студент във вокалният отдел на Оперната школа на Виенската консерватория при Мария Бранд. Там той веднага се включва в изявите на това висше училище – учебни спектакли и продукции. След завръщането си в България е стажант в Софийската опера а певческият му дебют е през 1945 година.

На българската сцена първата му роля е на Тамино от „Вълшебната флейта“, а една от коронните му партии като тенор в Софийската опера през 1945 година е в ролята на Пинкертон от „Мадам Бътефлай“ на Пучини където той става любимец на публиката. Други негови бележити роли от този период са Рудолф от „Бохеми“, Алфред от „Травиата“, Ленски от „Евгений Онегин“ и още много други. Освен с многобройните си роли на оперната сцена, Илия Йосифов става предпочитан за публиката камерен изпълнител. Наред с автентично изпълнените от него роли той е и забележителен интерпретатор на песни от Шуберт и Шуман. Пял е в Кооперативния театър, театър „Одеон“ и в „Художествения оперен театър“. От 1945 г. до 1962 г. той е в Софийската народна опера, където е и директор от 1962 г. до 1966 г.

От 1963 г. Илия Йосифов е професор по пеене в Българската държавна консерватория и декан на Вокалния факултет в периодите (1953 – 1955 г. и 1959 – 1962 г.). Канен е специално като преподавател в Ленинградската консерватория „Н. А. Римски-Корсаков“ и като вокален педагог в оперния театър в Рига. Между възпитаниците му са забележителните певци Райна Кабаиванска, Благовеста Карнобатлова-Добрева, Павел Герджиков, Мати Пинкас – (последните трима са дългогодишни професори в Музикалната академия), Сабин Марков, както и педагозите професор Константин Карапетров – (известен български музикален критик), професор Чавдар Хаджиев и други.

loading...

Професор Илия Александров Йосифов е починал на 29 юни 1993 година в град София.

Поклон пред паметта му!

Източник: wikipedia.org



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!