На 29 септември 1918 г. е подписано Солунското примирие

На 29 септември 1918 г. България излиза от Първата световна война, след като подписва примирие със силите на Антантата в Солун, наречено Солунското примирие.

Тогава на власт в София е коалиционното правителство на Александър Малинов. Повод за примирието става извършеният две седмици по-рано пробив в района на Добро поле край днешната гръцко-македонска граница и невъзможността на уморените и недобре оборудвани български войници да удържат позициите си срещу превъзхождащите ги английски, френски, гръцки, сръбски и други части. България влиза в Първата световна война през 1915 г. на страната на Централните сили – Германия и Австро-Унгария.

Цар Фердинанд е воден от амбицията да си върне на съседите за загубената само две години по-рано Междусъюзническа война и да обедини под скиптъра си всички български земи.

През първите две години българските войски постигат известни успехи. Македония е поставена под български контрол, а през 1916 г. същото, макар и условно, става и със Северна Добруджа. От 1917 г. обаче ситуацията се усложнява, тъй като става все по-очевидно, че Централните сили едва ли ще спечелят войната.

До есента на 1918 г. българските войски успяват да удържат фронта, разположен по днешната северна граница на Гърция под засилващия се натиск на силите на Антантата, но на 14 септември неминуемото се случва. Фронтът е пробит, а българската войска се разбунтува и поема към София.

loading...

Изправени пред катастрофа, управляващите са принудени да молят победителите за примирие, което е подписано при тежки за България условия. Тя трябва да изтегли войските си в старите граници, да се разоръжи и да допусне без съпротива окупационни сили от Антантата.

Войските на запад от Скопие – около 100 000 души, остават в плен на Антантата. Германските и австро-унгарските части трябва да напуснат страната. Със Солунското примирие България излиза от Първата световна война и на практика се лишава от шансовете си за национално обединение.

След това страната понася втора национална катастрофа, утвърдена с Ньойския договор. В същото време, обаче, с него е предотвратена окупацията на страната от сръбски и гръцки войски.

На 3 октомври цар Фердинанд абдикира в полза на сина си Борис и напуска страната.

Източник: teenproblem.net

Вижте повече на Patrioti Net – Патриотичният сайт на България!



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!