На 28 март 1859 г. в Цариград започва да излиза вестник „България“

„България“ с подзаглавие Вестник за българските интереси е български обществено-политически вестник. Излиза 1-3 пъти седмично в Цариград от 28 март 1859 до 25 март 1863 г.

Издател и редактори на вестника са Драган Цанков и (май – декември 1861) Христо Ваклидов. Отпечатва се в собствената печатница на Драган Цанков. Насочен е срещу гръцката патриаршия, бори се за българска черковна йерархия. В брой 25 е обнародвано прошението на българите от Кукушка епархия до папа Пий IX да бъдат приети под покровителството на католическата църква и вестникът става орган на униатството. Води остра полемика в защита на своята теза с гръцки и български вестници. Подкрепян материално от френската католическа пропаганда.

Източник: wikipedia.org



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!