На 28 декември 1996 г. е гласувана оставката на правителството на Жан Виденов!

На днешния ден 28 декември през 1996 година е гласувана оставката на правителството на Жан Виденов. Събитието още се помни от цялата нация. Дори днешните младежи, които тогава са били невръстни деца, знаят за периода на финансова криза през тази година.

Защо се стигна до оставката на най-младия български министър-предстедател?

В края на 1996-а, след две години управление на кабинета “Виденов”, България изглежда така: страната е преминала едновременно през зърнена и през банкова криза. За броени месеци са фалирали 15 банки, а инфлацията стопява дълговете на кредитните милионери.

В същото време са изчезнали спестяванията на всички семейства, тъй като един долар стига цена от 3000 лева – парите се обезценяват. Вследствие на изострената хиперинфлация на извънреден конгрес на 21 декември 1996 г. Жан Виденов подава оставка като председател на Висшия съвет на БСП и декларира, че подава оставка и като министър-председател, както и цялото правителство. За председател на Висшия съвет на БСП конгреса избира Георги Първанов – дотогава зам.-председател на Висшия съвет на БСП.

loading...

Коалиционните партньори на БСП БЗНС „Александър Стамболийски и ПК “Екогласност“ също дават съгласието си за тези промени. На 28 декември 1996 г 37-то Народно събрание гласува оставката на правителството на Жан Виденов и според Конституцията от 1991 г. то продължава да изпълнява функциите си до избора на нов кабинет. Това не успокоява ситуацията, която се развива в неконтролируеми протести през януари.

Източник: marica.bg

Вижте повече на Patrioti Net – Патриотичният сайт на България!



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!