На 26 януари е роден българският актьор Даниел Цочев!

Честит рожден ден пожелаваме днес на Даниел Цочев!

Даниел Цочев Стоянов (роден на 26 януари 1964 г.) е български актьор, както на сцена, така и в телевизията. По-известен е с озвучаването на Грегъри Хаус в българския дублаж на сериала „Д-р Хаус“, а други заглавия с негово участие са „Спешно отделение“, „Сексът и градът“, „Ориндж Каунти“, „Забравени досиета“ и „Менталистът“.

Роден е и израства в Плевен. Завършва тамошната математическа гимназия със сребърен медал. Не успява да се класира за пълно отличие, заради петицата си по руски език, която получава в девети клас. Играе няколко години в самодеен театър. През 1988 г. завършва „Актьорско майсторство за драматичен театър“ във ВИТИЗ „Кръстьо Сарафов“ в класа на професор Гриша Островски и майсторски клас през 1989 г

Играе в Нов драматичен театър „Сълза и смях“ от 1989 до 1996 г.

loading...

През 1996 г. започва работа в театър Общински театър „Възраждане“, където има над 33 роли от класическия и съвременния репертоар на театъра. Има участия в над 25 български и американски филма. Цочев напуска трупата на театъра през 2017 г.

Той е един от тримата актьори, превъплътили се в ролята на Васил Левски на малкия екран в постановката „Тайната вечеря на Дякона Левски“ на Стефан Цанев с режисьор Димитър Шарков от 2004 г.

Участвал е в българския сериал „Патриархат“ от 2005 г., а също се е снимал в сериала „Людмил и Руслана“, чието първо излъчване е по Канал 1 от 21 до 23 април 2008 г. и в „Столичани в повече“ по bTV.

На 13 март 2017 г. е премиерата на неговия музикален спектакъл „На нея с обич!“, в който Цочев играе Емил Димитров. Постановката е по идея на Нели Бенова, а режисьор е Снежина Петрова. Играе Министър Михайлов в няколко епизода на „Откраднат живот“, излъчени през 2017 г.

Цочев се занимава с озвучаване на реклами, филми и сериали от 1989 г. Първата му работа е по минисериала „Дъщерята на Мистрал“, където дублира Джулиън Мистрал, а също така и изпълнява ролята на диктор.

На 27 март 2008 г. печели наградата „Икар“ в категория „Златен глас“ за дублажа на „Д-р Хаус“. В тази категория е номиниран заедно с Елена Русалиева за „Грозната Бети“ и Васил Бинев за „От местопрестъплението: Маями“.

От есента на 2009 до март 2016 г. е председател на гилдията на актьорите, занимаващи се с дублажи. Той заема мястото на покойния Борис Чернев.

Източник: wikipedia.org



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!