На 26 ноември 1922 г. загива българският революционер Стоян Георгиев!

Стоян Георгиев е български революционер, деец на Вътрешната македонска революционна организация.

Роден е в преспанското село Стение. Влиза във ВМРО. Става помощник на Илия Дигалов и заедно с него и Алия Ибраим от Пласница, Кичевско, в края на 1919 година заминава за Македония, като действа в Горна Преспа. През пролетта на 1920 година действат в Кичевско, а през лятото – в Охридско. Зимата на 1920 – 1921 година прекарват в Албания, а през пролетта действат в Преспа. С другарите си Дигалов възстановява мрежата на Вътрешната македонска революционна организация, организира ятаци и наказва колаборационисти.

През септември 1922 година Илия Дигалов и Стоян Георгиев са предадени от кмета на Глобочени, Мала Преспа. Загиват в бой с гръцка жандармерия на 26 ноември 1922 г. Според някои сведения, в предателството имат участие и двама каракачани, впоследствие наказани от ВМРО

Източник: wikipedia.org

loading...

Вижте повече на Patrioti Net – Патриотичният сайт на България!



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!

Comments are closed.