На 26 декември 1936 г. умира българският писател Иван Кирилов!

Иван Кирилов е български поет и писател.

Иван Христов Кирилов е роден в град Елена на 25 май 1876 г. и учи в родния си град. За отличен успех е изпратен с общинска стипендия в Педагогическото училище в гр.Силистра. След като го завършва, работи като учител. Близък приятел на Петко Ю. Тодоров – с негова помощ заминава за Тулуза, за да следва право, а след това за Фрайбург, където се дипломира. Съгласно тогавашната практика, работи като съдия в различни градове. Пенсионира се през 1934 г.

Иван Кирилов е известен като български писател и с псевдонимите Ив. Правдолюбов и Jean Castel.

Творчески дебют – „Бдения и мечти. Лирически стихотворения“, 1895-1896 г., Свищов.

loading...

Под влиянието на своя приятел Петко Ю. Тодоров започва да пише драми и е един от малкото негови естетически сподвижници. Влияние върху творческото му развитие оказва и Хенрик Ибсен. „Пред възхода на зората“ е едно от най-вдъхновените му драматични произведения.

За голямото му по обем творчество Д. С. Зографов дава следната оценка: „Авторът е постигнал задачата си. Нещо повече — като никой друг наш поет или писател, повече от Вазова дори, повече от любмия негов другар от детинство Петко Ю. Тодоров, той ни учи да виждаме колко е красив Божия свят, колко неизчерпаемо прекрасна е природата, и ни кара непосредствено да почувстваме съкровените ѝ трепети, страстно-нежното ѝ дихание и майчинско-ласкавата ѝ усмивка. Езикът на Иван Кирилов е кристално чист и звънти като сребърна камбана; в него се преливат най-изтънчените и свободни елементи на хармонията. По своята нежно прозрачност и кадифена мекота той напомня художествения език на Пушкина и Тургенева“.

Иван Кирилов умира на 26 декември 1936 г. в град София.

Поклон пред паметта му!

Източник: wikipedia.org



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!