На 25 януари 1926 г. е роден арх. Атанас Агура!

Атанас Агура е български архитект.

Роден е на 25 януари 1926 г. в София, Царство България. Потомък е на бесарабския български род Агура, произхождащ от шуменския край.

Син е на инж. Димитър Агура, първият председател на Инженерно-архитектурната камара.

Като дете обича да рисува. През 1957 г. се дипломира в катедра „Градоустройство“ на Държавната политехника. През 1969 г. става главен архитект на София. През 1978 г. преустроява софийската Градска градина. Автор е на околното пространство на Националния дворец на културата. Работи с арх. Никола Николов по курортния комплекс „Слънчев бряг“. Проектира различни обществени сгради.

Работи по градоустройствени планове на български градове. Негово дело са пешеходни пространства в София, Шумен, Търговище и централни градски части или устройствени планове на Благоевград, Бургас, Велико Търново, Пазарджик и София. В своята работа се стреми към запазване на историята и традициите.

loading...

Освен с архитектура, Атанас Агура се занимава с автомобилизъм. От 1961 до 1969 г. участва в автомобилни състезания, през по-голямата част от този период с брат си Константин. Редовно се състезава в Обиколката на България, откъдето има републикански титли. Записва участия в международни състезания, включително валидни за европейския шампионат.

Записва стартове за Балканския шампионат. Победител е в класа си от състезанието „София-Синая“. Два пъти се състезава в рали „Донау Кастрол“. През 1969 г. стартира, но не завършва в рали „Монте Карло“.

През годините негови партньори са Йордан Топлодолски, Константин Агура, Атанас Тасков, Борис Грозев и Илия Чубриков. През 1964 г. е обявен за майстор на спорта по автомобилизъм. Бил е член на Управителния съвет на Съюза на българските автомобилисти.

През 2001 г. е обявен за почетен гражданин на София

Арх. Атанас Агура умира на 10 май 2008 г. в град София.

Източник: wikipedia.org

Вижте повече на Patrioti Net – Патриотичният сайт на България!



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!