На 25 септември умира българският революционер Кирил Совичанов!

Кирил Совичанов е български революционер, деец на Вътрешната македоно-одринска революционна организация и просветен деец.

Кирил Христов Совичанов е роден на 1 април 1878 година в Битоля, тогава в Османската империя, днес в Република Македония, в семейството на Христо Совичанин – Псалта е бил първият псалт в независимата българска църква в Битоля, касиер на Битолския революционен окръг на ВМОРО.

Завършва битолската прогимназия, като съученик на Симеон Радев. През 1896 г. завършва педагогическото училище в Кюстендил, България.

От 1896 до 1900 година Совичанов учителства в Дедеагач, където става член и на околийския революционен комитет на ВМОРО. През 1903 г. завършва педагогика в Софийския университет „Свети Климент Охридски”. След това работи като учител в Пловдив, София и други градове. Главен редактор е на списанието на македонската емиграция в България „Илюстрация Илинден“ и председател на Илинденската организация.

Кирил Совичанов умира на 25 септември 1961 година. Женен е за Райна, дъщеря на хаджи Тодор Попиванов. Баща е на големия български оперен певец Борис Христов и на запасния офицер и член на ВМРО Николай Христов

loading...

Източник: bg.wikipedia.org

Вижте повече на Patrioti Net – Патриотичният сайт на България!



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!