На 24 юли е родена българската пианистка, Проф. Светла Протич!

Светла Протич е известна българска концертираща пианистка и професор по музика.

Светла Венцеславова Протич е родена на 24 юли 1939 г. в София, в семейство на интелектуалци, сестра е на българския лекар-ендокринолог проф. д-р Михаил Протич.

Започва да учи пиано на 5-годишна възраст при проф. Димитър Ненов, изнася първия си самостоятелен рецитал на 8 години, в камерната зала на читалище „Пенчо Славейков“, София.

Приета е за студентка в Българската държавна консерватория на 15 години, завършва я с отличие на 20-годишна възраст. След няколко месеца изпълнителски и преподавателски стаж в Пловдив през 1960 г. Светла Протич заминава за Букурещ, където учи в майсторския клас на известната проф. Флорика Музическу.

loading...

След като завършва своето специално образование, пианистката започва активна изпълнителска дейност из цялата страна, както и в чужбина. Свири на сцена като солистка на Софийската филхармония под диригентството на известните български музиканти Васил Казанджиев и Йордан Дафов, както и в редица соло рецитали. Нейните изпълнения имат изключителен успех в десетки страни в света: бившия Съветски съюз, Франция, Италия, Полша, Египет, Иран, Норвегия, Унгария, бившата Чехословакия, Нидерландия, Испания, Япония, Съединените щати и др.

През 1981 г. Светла Протич постига изключителен успех по време на своя изпълнителски дебют във Великобритания в историческата зала „Уигмор Хол“. През същата година пианистката приема поканата на австрийското министерство на културата за едногодишна специализация във Виена, върху творчеството, стиловите особености и интерпретация в музиката на Волфганг Амадеус Моцарт.

Понастоящем Светла Протич живее в Япония и е професор по пиано в Университета „Дошиша“, който е сред най-старите и реномирани университети в Киото. Заедно с дейността си като педагог проф. Протич продължава и активна изпълнителска дейност из цяла Япония: соло рецитали, камерна музика, както и като солист на „Кансай Филхармони Оркестра“.

Източник: wikipedia.org



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!