На 24 септември загива българският революционер Анастас Дуневски – Чифлигара!

На днешната дата 24 септември загива българският революционер Анастас Дуневски – Чифлигара!

Анастас Дуневски, наречен Чифлигара или Чифлигаро, е български революционер, малешевски войвода на Върховния македоно-одрински комитет.

Анастас Милев Дуневски е роден през 1873 година в малешевското село Чифлик, от което носи и прякора си. По занаят е кираджия. Отдава се на революционна дейност и от 1897 до 1901 година е задграничен куриер.

През 1901 Анастас Дуневски става четник в четата на Дончо Златков, а на следната година влиза в четата на Иван Пашалията. Участва в Горноджумайското въстание. От пролетта на 1903 година е малешевски войвода на ВМОК.

loading...

Анастас Дуневски загива на 24 септември 1905 година заедно с малешевския войвода на Вътрешната организация Христо Димитров Кутруля в местността Тънката ридана край село Митрашинци.

Поклон пред паметта му!

Източник: bg.wikipedia.org

Вижте повече на Patrioti Net – Патриотичният сайт на България!



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!