На 23 септември при сражение с турски аскер умира революционерът Гюрчин Наумов!

Гюрчин Наумов Димов, наричан Пляка или Плякот, е български революционер, Крушевски войвода на Вътрешната македоно-одринска революционна организация.

Гюрчин Наумов е роден през 1851 година в Сланско, тогава в Османската империя. През 1896 година убива известния Мефаил ага, след което преминава в нелегалност, а през пролетта на 1897 година заминава за София.

През 1900 година заедно с Йордан Пиперката, Гюрчин Наумов става четник в четата на Мирче Ацев. Участва в разширяването на революционната мрежа в Прилепско и Крушовско, както и в ликвидирането на мюсюлмански разбойници. През 1901 година за кратко е в четата на Никола Русински, а от 29 август 1901 до 23 юли 1902 година – в четата на крушевския войвода Велко Марков.

При сражението в село Ракитница на 23 юли 1902 г. войводата Веле Марков, както и по-голяма част от четата му загиват, като само Гюрчин Наумов и още трима четници успяват да пробият турската блокада. На 30 юни 1902 година окръжният комитет в Битоля назначава Гюрчин Наумов за крушевски войвода.

По време на Илинденско-Преображенското въстание Гюрчин Наумов участва в защитата на Крушевската република. След въстанието остава в Крушевско, където се включва в борбата срещу гръцката и сръбската пропаганда.

loading...

На 23 септември 1904 г. при сражение с турски аскер Гюрчин Наумов е убит. Синът му Дуко Георгиев се изселва на 7-годишна възраст в София, където живее и завършва основното си образование. През 1913 година емигрира в Ранкин, САЩ, където по-късно председателства МПО „Независимост“ и е делегат на четвъртия конгрес на организацията.

Източник: bg.wikipedia.org

Вижте повече на Patrioti Net – Патриотичният сайт на България!



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!