На 23 декември 1906 г. умира българският революционер Александър Китанов!

Александър Китанов Николов, наричан Санде или Сандо Хайдушки или Кожухаров, е български революционер, деец на Вътрешната македоно-одринска революционна организация.

Александър Китанов е роден в горноджумайското село Лешко, тогава в Османската империя. Брат е на друг активен деец на ВМОРО Петър Китанов. Учи в класното училище в Горна Джумая. Завършва Скопското българско педагогическо училище и работи известно време като учител в Лешко, а от 1900 година в класното училище в Горна Джумая.

Влиза във ВМОРО още като ученик. В Горна Джумая става член на градския комитет. Участва в аферата „Мис Стоун“ в 1901 година. Става нелегален в четата на Христо Чернопеев. По късно е четник при Гоце Делчев и Кръстьо Асенов. След Илинденско-Преображенското въстание Александър Китанов е околийски войвода в Малешевията и Кукушко. Придружава с четата си Даме Груев при обиколките му в Македония. Заедно загиват в битка с турски аскер на 23 декември 1906 година край село Русиново.

Името „Сандо Китанов“ носи улица в Петрич.

loading...

Поклон пред паметта му!

Източник: wikipedia.org



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!