На 23 април 1856 г. в Лом е създадено българско читалище по инициатива на Кръстьо Пишурка!

На 23 април 1856 г. в Лом е създадено българско читалище по инициатива на Кръстьо Пишурка!

Историята на ломската културна институция започва през далечната 1856 г.

Още от самото начало дейността й се подчинява на задачите на националноосвободителното движение и тя се превръща в трибуна на патриотично настроената интелигенция, водена от известния народен будител Кръстьо Пишурка.

Своята съпричастност към революционните идеи тогава демонстрират още десетки последователи, сред които Никола Първанов, Петър Берковски, Димитър Маринов, Еремия Българов (за него четете още на стр. 41), Димитър Ангелов и др.

Тук се поставя началото и на първия български театър, като през есента на 1856 г. се играе първата пиеса – „Многострадалната Геновева“.

loading...

Режисьор на постановката е Кръстьо Пишурка. Той изпълнява и главната роля в спектакъла. Заради приноса му към тукашната култура по-късно театърът е наречен на неговото име.

През декември 1856 г. е представено и второто театрално представление, съпроводено с изпълнения на малък оркестър, скрит зад кулисите.

Това е „Велизариевата опера”, пригодена за сцената от Ангелаки Иванов Войнович, съмишленик и другар на Пишурка.

Източник: desant.net

Вижте повече на Patrioti Net – Патриотичният сайт на България!



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!