На 22 януари 1906 г. умира българският революционер Найден Дринов!

Найден Дринов е български революционер, активен участник в подготовката и провеждането на Априлското въстание в IV-ти революционен окръг.

Найден Стоянов Дринов е роден през октомври 1846 г. Член на Военния съвет (Привременно правителство) в Панагюрище по време на въстанието. Брат на Марин Дринов.

Заедно с брат си Пейо е съдържател на хан в Панагюрище. Многократно приютява Васил Левски при посещенията му в града. Съосновава местния революционен комитет през 1871. Когато Георги Бенковски пристига с мисията си в града, първо се свързва с Найден Дринов. В подготовката на въстанието е водещ член на революционния комитет и отговаря за бунтовническата кореспонденция и други организационни дейности.

След потушаване на въстанието е арестуван, бива многократно тежко измъчван и лежи в затвори в Пазарджик и Пловдив. Осъден е на смърт, но присъдата не е изпълнена поради идването на чуждестранни наблюдатели. Не е освободен при общата амнистия през лятото на 1876, а едва няколко месеца по-късно.

След Освобождението, през 1880 е назначен за първи съдия в Ихтиман, въпреки че няма формално правно образование. По-късно работи и като адвокат в града си. Бил е общински съветник и кмет на Панагюрище.

loading...

Найден Дринов умира на 22 януари 1906 г.

Поклон пред паметта му!

Източник: wikipedia.org

Вижте повече на Patrioti Net – Патриотичният сайт на България!



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!