На 22 април 1910 г. в Солун се провежда първият събор на дружеството „Българска матица“

В периода 22 – 24 април 1910 г. в Солун се провежда първият събор на дружеството „Българска матица“, на който се приемат програмата и уставът на дружеството.

То е основано през 1909 г. Избрана е Върховна управа от 12 души с председател Христо Далчев, секретар Васил Шанов и ковчежник Димитър Василев.

Оформени са три комитета (отбора): Църковно-училищен – с председател Васил Динев, Книжовен – с председател Вениамин Димитров и Стопански – с председател Атанас Ченгелев. Издава сп. „Летоструй“ под редакцията на проф. Ал. Теодоров-Балан в тираж 10 000 броя.

„Българска матица“ е културно-просветна организация на българите в Македония и Одринско. Първоначално местоседалището и се намира в Цариград, но от 1910 г. се премества в Солун.

loading...

Дружеството си поставя за задача поддръжката на българските училища в европейските предели на Османската империя, откриване на библиотеки и занаятчийски курсове в тях и пр.

Многостранната дейност на „Българска матица“ спомага в значителна степен за повдигане на българския дух на учащата се младеж в Македония и Одринско. Дружеството просъществува до 1913 г.

Източник: glas.bg

Вижте повече на Patrioti Net – Патриотичният сайт на България!



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!