На 22 август е родена българската актриса Леда Тасева

Публиката я познава като Леда Тасева, но рожденото ѝ име е Виолета Цветкова Тасева.

Родена е на 22 август 1922 г. във Видин, по-голямата част от живота ѝ минава в София. Завършва актьорско майсторство в класа на Стефан Сърчаджиев във ВИТИЗ „Кръстьо Сарафов”, играе в театъра, киното и телевизията.

За нея не е важно дали ролята е главна, или не е – важно е да я обикне, да я разбере, да я пресъздаде. Затова и публиката още я помни от филми като „Да обичаш на инат” и „Звезди в косите, сълзи в очите”, но най-вече в телевизионния театър „Харолд и Мод”, постановка на Хачо Бояджиев, която през 1986 г. превърна Леда Тасева и Стефан Данаилов в незабравим актьорски тандем.

Затова и през 2002-а, когато реши да постави отново пиесата на Колин Хигинс за странната връзка между 80-годишна старица и 20-годишен хлапак, проф. Бояджиев посвети премиерата на „голямата Леда”.

Ето какво си спомня за нея през 2001 г. режисьорът Павел Павлов в интервю за радиопредаването „Ники и приятели”, запазено в Златния фонд на БНР:

„Леда беше невероятна. Сега тя щеше да бъде на 75 г. и ако имах възможност, щях отново да направя с нея „Дама Пика” от Пушкин в ролята на Графинята. Но каква чешитка беше искам да ви разкажа с един малък епизод.

loading...

Два пъти правя с нея ролята на Графинята и на втория сценарий тя казва: „Ето, сега това вече е съвсем друго, това стана.” Какво стана, питам. „Само едно нещо липсва – сцената на опелото в n-ския манастир, където Герман припада и всички мислят, че той е неин незаконен син…” Казвам как да го представи.

А тя: „Не, не е въпросът това да направим, въпросът е в друго – смъртта е по-страшна за живота.” В първия миг не разбрах какво точно иска да ми каже. След като си отиде от този свят, аз наистина проумях нещата. Наистина е така… За живите болката е голяма. А ако човекът е оставил дълбоки спомени в паметта ти, носиш ги завинаги със себе си… Животът на Леда никак не беше лесен, беше непрекъснато назначавана и уволнявана. Зачерквана и заслужила артистка, аплодирана френетично и оклеветявана… Съдбата ѝ беше много тежка и тя, дамата, се шегуваше, че се е опитвала да носи прелеко претежкия си път към Голгота…”

Леда Тасева беше от актрисите, които не можеше да сбъркаш никога. Почитателите ѝ я разпознаваха по характерния ѝ глас, дори когато само я слушаха да чете стихове по радиото.

Източник: afish.bg

Вижте повече на Patrioti Net



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!