На 21 януари 1948 г. в България е основано Дружество за ООН

На 21 януари, през 1948 година, в България е основано Дружество за ООН, с председател акад. Георги Наджаков.

Акад. Георги Стефанов Наджаков е български учен-физик. Създател на Физическия институт при БАН и дългогодишен негов директор. Роден през 1897 г. в гр. Дупница.

Завършил Физика и математика в СУ „Свети Климент Охридски“. Специализира в Париж в лабораторията на Пол Ланжвен и в Сорбоната при Мария Склодовска-Кюри. Негови откритията в областта на физиката са: фотоволтаичния ефект при диелектрици и полупроводници, признат като ефект на Наджаков – Андрейчин; фотоелектретно състояние на веществото; открития по фотоелектричната проводимост; Ланжвеновите йони; магнитните изследвания; латентния фотографски образ.

Има приноси към развитието на лазерните технологии и на технологията за производство на чисти силициеви кристали. Бил е ръководител на катедра Опитна физика в СУ (1937-1962); декан на Физико-математическия факултет на СУ (1939-1940, 1944-1947); ректор на Софийския университет (1947-1951); член-кореспондент на Гьотингенската академия на науките (1939); член на Академията на науките на СССР (1958); член на Американската Асоциация за напредък на науката (1965); член и почетен председател на Световния съвет на мира (1970-1980).

loading...

През 1937 г. установява неизвестно до този момент явление – под едновременното въздействие на електрично поле и светлина върху фотоелектрично проводими диелектрици и полупроводници възниква постоянна поляризация, която на тъмно се запазва, а при осветяване се разрушава, при което протича деполяризационен ток. Веществата, при които това явление може да се наблюдава, Наджаков нарича фотоелектрети. Публикувал над 60 научни труда. Удостоен със *златен медал на мира „Фредерик Жолио-Кюри“ (1967).

Починал на 24 февруари 1981 г. Днес неговото име носи Институтът по физика на твърдото тяло към БАН.

Източник: peshterainfo.com



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!