На 21 юли 1935 г. е роден шахматистът Владилен Попов!

Владилен Попов е български шахматист, треньор, журналист и шахматен анализатор. ЕЛО рейтингът му е 2260.

Владилен Тодоров Попов е роден на 21 юли 1935 г. в град София. Завършва английската гимназия в Ловеч и английска филология в Софийския университет.

Той е един от най-големите шахматни анализатори и коментатори на древната игра не само у нас. Работи повече от 20 години в БНТ. Като състезател по шахмат печели републиканската титла за мъже през 1959 г. По-късно е треньор. С дамския национален тим стига до трето място на олимпиадата в Меделин през 1974 г. Колумбия през 1974 г., когато българките печелят бронзови медали. През 1979 г. е секундант на Татяна Лемачко в мачове за световната титла в Аликанте и Одеса.

Владилен Попов завършва първия випуск на ловешката английска гимназия, а после и английска филология в СУ. Женен е три пъти, има двама синове. Сестра му Ася от 36 години живее във Франция, пенсионира се там като професор по антропология, социология и етнография.

loading...

Владилен Попов умира на 19 август 2007 година в София.

Източник: archive.li



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!