На 21 февруари 1947 г. умира българският геолог Стефан Бончев!

Професор Стефан Бончев Иванов (по-известен, като Стефан Бончев) е български геолог.

Стефан Бончев е роден в град Габрово на 16 януари (4-ти по стар стил) 1870 година. Завършва с бакалавърска степен по природни науки Женевския университет през 1891 година, след което се завръща в България и започва работа като учител в град Хасково. Изучава хасковския край и написва първата си научна работа. Изработва геоложка карта, която излага на Пловдивския панаир. Благодарение на нея, получава стипендия за специализация по тектоника в Цюрих, а после и по палеонтология в Мюнхенския университет, където защитава докторска дисертация. След завръщането си опитва да стане асистент в София, но не успява и до 1919 г. отново работи като учител. През 1920 г. е избран за професор – ръководител на катедрата по Геология и палеонтология на Софийския университет, която ръководи до 1940 г. Води курсовете: Обща геология; Исторична геология; Извори и минерални находища; Рудни находища; Геология на България. Професор Стефан Бончев е научен ръководител и на първата защитена докторска дисертация в Софийския университет от Васил Цанков на 27 октомври 1929 година.

Изследва Западна Стара планина и най-вече Искърския пролом. Открива Свогенския антрацитен въглищен басейн. Инициатор е на геологическо проучване на България през 1930 г. Започва създаването на геоложка карта на България в М 1:126 000.

Той е сред основателите на Българско геологическо дружество.

loading...

Голям принос към родната геология е и преподавателската му дейност, помогнала за израстването на много геолози.

Стефан Бончев е баща на известния геолог Еким Бончев (1907 – 1992).

Умира на 21 февруари 1947 година в София.

Поклон пред паметта му!

Източник: wikipedia.org



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!