На 21 септември загива българският революционер Тодор Христов – Офицерчето!

Тодор Христов, известен и като Офицерчето, е български военен и революционер, деец на Вътрешната македоно-одринска революционна организация.

Тодор Христов е роден в 1878 година в град Велес, тогава в Османската империя. Завършва I прогимназиален клас в Българското училище в града. Учи във Военното училище в София, което завършва в 1902 година, като получава първа награда за най-добър успех. Започва служба в 1-ви кавалерийски дивизион при Пети конен полк в София.

В началото на пролетта на 1903 година Тодор Христов напуска служба и заминава за Македония, като влиза в четата на Пито Гули, действаща в Крушовско. На Смилевския конгрес на Битолския революционен окръг е избран за член на Горското началство и за военен ръководител на въстанието в Крушово.

По време на Илинденско-Преображенското въстание е сред ръководителите на защитата на Крушовската република. В края на въстанието, прави опит да се изтегли към България заедно с група от 18 четници. Впоследствие те са открити и водят сражение в планината Виляч.

В битката на 21 септември край с. Биляча, в днешната сръбска община Буяновац, загиват Тодор Христов и още 11 четници.

loading...

Поклон пред паметта му!

Източник: bg.wikipedia.org

Вижте повече на Patrioti Net – Патриотичният сайт на България!



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!

Comments are closed.