На 19 май 1900 г. е роден войводата Стоян Вардарски!

Стоян Серафимов Андонов, известен като Стоян Вардарски, е български революционер, тиквешки войвода на Вътрешната македонска революционна организация.

Стоян Вардарски е роден на 19 май 1900 година в Пехчево, Османската империя, днес Република Македония. Завършва гимназиално образование. Става четник, а от 1923 година е секретар при Ефтим Чифлишки. По-късно Вардарски става войвода в Тиквешко и Малешевско. През 1928 година е делегат на Седмия конгрес на ВМРО. През юли и август 1928 година заедно с четата на Георги Настев отблъсква четите на протогеровистите при Юндола и Обидим, предводителствани от Петър Шанданов. След това се разправя с участниците в акцията Васил Запрев, Борис Козов, Георги Наков, Пандо Кицов, Спас Стоянов, Георги Христов, Спас Вергов, Христо Андонов и Борис Изворски. През 1933 година убива в София стражаря Рангелов, след което е арестуван и по-късно освободен. През този период получава заплата в размер на 3000 лева.

Директор е на акционерно дружество „Задруга” в Горна Джумая след 1934 година. През юни 1946 година е арестуван от комунистическите власти при акцията срещу бившите дейци на ВМРО. Лежи дълги години по лагери. Умира на 7 август 1975 година в София.

Източник: wikipedia.org

loading...


Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!