На 18 май 1971 г. е приета Живковската конституция!

Конституцията на Народна република България от 1971 г. (от 15 ноември 1990 – Конституция на Република България), наричана още „Живковската конституция“, е приета на 18 май 1971 г. от 5-то народно събрание.

Тя е основен закон, уреждащ обществено-политическите и стопански отношения, държавното устройство и основните права и задължения на гражданите на Народна република България/Република България за периода от 18 май 1971 до 12 юли 1991 г.

На 18 май 1971 г. конституцията е приета на тържествено заседание на 5 народно събрание. Същия ден е публикувана в „Държавен вестник“ и влиза в сила

Живковската конституция регламентира икономическото и обществено-икономическото устройство. Съгласно член 1 алинея 3 БКП ръководи изграждането на развито социалистическо общество в тясно братско сътрудничество с БЗНС т.е двете партии имат ръководна роля в управлението.

loading...

Върховен орган на държавната и законодателната власт е Народното събрание, което работи на сесии. Постоянно действащ негов орган е Държавният съвет.

Висш орган на изпълнителната власт е Министерският съвет. Върховната съдебна власт се състои от тогавашния Върховен съд и главен прокурор.

Местното управление е 2-степенно в общини и окръзи, които са закрити на 18 август 1987 г. със закон, с който се създават 9 области. Осъществява се от изборни народни съвети, от 1971 до 1987 г. – от окръжни народни съвети, а от 1987 до 1990 г. – от областни народни съвети.

  • От 15 януари 1990 г.

Народното събрание отменя чл. 1 за ръководната роля на БКП.

  • От 3 април 1990 г.

Приет е Закон за изменение и допълнение на Конституцията на НРБ (обнародван в „Държавен вестник“, бр. 29 от 10 април 1990 г.), с който се закрива Държавният съвет и вместо него се създават постовете председател (президент) и заместник-председател (заместник-президент) на Републиката. Председателят е държавен глава на България. Друга важна промяна е на член 13 срещу социалистическата икономическа система и доминиращата обществена собственост върху средствата за производство. Признават се за законни „всички видове собственост“ и „свободната стопанска инициатива и конкуренция“.

  • От 15 ноември 1990 г.

Народна република България е преименувана на Република България.

Източник: wikipedia.org



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!