На 18 май 1906 г. е открито пристанището във Варна!

На 18 май 1906 г. е открито пристанището във Варна!

Пристанище „Варна“ е българско пристанище на Черно море. То е разположено както на черноморското крайбрежие при Варна (Терминал „Варна Изток“), като и във вътрешността на Белославското езеро при Девня (Терминал „Варна Запад“).

В церемонията по откриване на 18 май 1906 г. във Варна участва лично княз Фердинанд I, който пристига на борда на българския крайцер „Надежда“. Корабът прерязва трикольорната лента, опъната между двата вълнолома. Още 23 военни и граждански парахода от Румъния, Италия, Германия, Англия, Австро-Унгария, Гърция, крайцери от Руския императорски флот и над 300 официални гости се включват в откриването. То е ознаменувано с 21 топовни салюта от чуждестранните военни параходи и бреговата артилерия.

От този период датират и преписки по строежа на морския канал, съединяващ морето с езерото; ситуационни планове, привременни ситуации, напречни профили и рапорти по хода на строежа, както и преписка по построяване на мост над канала. През 1907 е открита Варненската пристанищна работилница в съществуващите две дървени баржи, собственост на Безименното акционерно дружество.

loading...

Източник: wikipedia.org

 



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!