На 18 май 1876 г. загива българският националреволюционер Сава Катрафилов!

Сава Катрафилов или Сава Киров Катрафилов е деец на българското национално-освободително движение, свещеник, член на щаба на Ботевата чета.

Сава Георгиев Катрафилов е роден в през 1836 г. в град Елена. Възпитаник на първото класно училище в България, Еленската Даскалоливница. Завършва духовна семинария в Болград, Русия.

Работи като учител в с. Тодювци, Търновско (1858), Търговище, Разград, Шумен, Бургас (училище Св. св.Кирил и Методий (1872 – 1875)), Малко Търново, Асеновград и други.

Приема свещенически сан и става архиерейски наместник в Разград.

loading...

Едновременно с това участва дейно в църковно-националната и революционна борба. Като учител в чирпанското с.Меричлери оглавява бунт срещу против появилите се там протестанти. Член на Чирпанския частен революционен комитет. Като учител в Хасково е съучастник в покушението срещу хаджи Ставри Примо. Член е на Айтоския частен революционния комитет.

През 1875 г. Сава Катрафилов се отдава само на революционна дейност и преминава в Румъния. Събира малка чета, с която се присъединява към четата на Христо Ботев. Член на щаба. При стъпването на родна земя поп Сава Катрафилов произнася клетвата на четата.

Проявява голяма храброст в сраженията. Ранен е тежко в боя при рида Милин камък на 18 май 1876 г. Вероятно е доубит от турците

Поклон пред паметта му!

Източник: wikipedia.org



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!