На 18 декември 1899 г. е родена българската художничка Руска Маринова!

Руска Маринова е българска художничка – живописец.

Руска Цветанова Маринова е родена на 18 декември 1899 година в Самоков. Потомка е на българския просветител Захарий Круша. През 1919 година завършва Художествено-индустриалното училище в София, в класа на Цено Тодоров и Стефан Тодоров.

В периода 1927 – 1931 година живее в Париж, където организира самостоятелна изложба (1929), участва в колективни изложби и става член на Федерацията на френските художници (1931).

Нейно дело са фигурални композиции, пейзажи и натюрморти. Неин предпочитан жанр е портрета, изрисуван с пастел. Автор е на над 200 портрети, като част от тях са организирани в тематични цикли. Обект на изобразяване в тези портрети са исторически личности, общественици, художниници, учени, жени и деца.

Излага творбите си на самостоятелни и колективни изложби. Организира 21 самостоятелни представяния на картините си. Първата ѝ самостоятелна изложба е проведена през 1919 година в София. През 1955 и 1975 година са проведени юбилейни изложби в същия град. Редовно участва в различни прояви на Съюза на българските художници.

loading...

Нейни произведения са притежание на Националната художествена галерия, Софийската градска художествена галерия, градски галерии и частни колекции в България и чужбина.

През 1937 година получава златен медал на Парижкото изложение. Носител е на орден „Кирил и Методий“ – I степен.

Руска Маринова умира през 1994 година

Източник: wikipedia.org

Вижте повече на Patrioti Net – Патриотичният сайт на България!



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!

Comments are closed.