На 17 февруари 1990 година е основана КНСБ

На 17 февруари 1990 година е основана КНСБ – Конфедерацията на независимите синдикати в България.

КНСБ е профсъюз и най-голямата неправителствена организация в страната с общ брой членове 275 762 души. Обединява 35 синдикални федерации и съюзи, които са нейни основни членове, както и редица асоциирани членове.

Създаден през 1945 година под името Общ работнически професионален съюз, профсъюзът е една от основните казионни обществени организации на комунистическия тоталитарен режим в България.

През 1972 година се преименува на Български професионални съюзи, а през 1990 година приема сегашното си име. При учредяването на организацията неин президент става проф. Кръстьо Петков, а през 1997 г. за председател е избран проф. д-р Желяко Христов, д.м., който ръководи Конфедерацията до 15 септември 2010 г. Оттогава до днес президент на организацията е Пламен Димитров. Вицепрезиденти са Валентин Никифоров, д-р Иван Кокалов, Чавдар Христов, Николай Ненков и Пламен Нанков.

loading...

От 1995 г. КНСБ е приета за член на Европейската конфедерация на профсъюзите. Нейни представители участват в работата на Европейския икономически и социален съвет.

Източник: novini247.com



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!