На 17 февруари е роден българският актьор Марин Янев!

Марин Янев е български театрален, филмов и озвучаващ актьор. Той е дългогодишен член на трупата на Народния театър „Иван Вазов“ в София. Носител на награда за мъжка роля от Съюза на артистите в България (САБ) през 1980 г. и 2015 г. и на „Аскеер“ за поддържаща роля през 1998 г.

Марин Димитров Янев е роден на 17 февруари 1943 г.

Завършил е актьорско майсторство във ВИТИЗ „Кръстьо Сарафов“ (1963-1967) в класа на Боян Дановски.

Работи в държавни театри във Драматичен театър „Стоян Бъчваров“ Варна (1967-1968), Драматичен театър „Н. О. Масалитинов“ в Пловдив (1968-1969), театър „Сълза и смях“ София (1969-1985). От 1985 г. е част от трупата на Народния театър в София.

loading...

Член на СБФД.

Марин Янев се занимава активно с озвучаване на реклами, филми и сериали. По-известен е с работата си по „Улиците на Сан Франциско“, „Съдружници по неволя“, „Зина – принцесата воин“ (дублаж на студио Доли), „Семейство Сопрано“ (дублаж на студио Доли), „Наричана още“ и „Монк“, както и анимационни сериали като „Приключенията на гумените мечета“, „Малката русалка“ (дублаж на БНТ), „Тимон и Пумба“ и „Междузвездни войни: Войните на клонираните“.

Източник: wikipedia.org



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!