На 17 септември умира българският революционер Емануил Развигоров!

Емануил (Мане) Спиров Развигоров е български революционер, учител, деец на Вътрешната македоно-одринска революционна организация и на Върховния македоно-одрински комитет.

Емануил Развигоров е роден в 1886 година в Щип, в Османската империя, в Република Македония. Брат е на Александър и Михаил Развигорови. Негови племенници са Ипократ Развигоров и Страхил Развигоров. В 1903 година участва в Илинденско-Преображенското въстание, като четник при Александър Протогеров, а през 1907 година завършва българското педагогическо училище в Скопие и още като ученик става член на ВМОРО.

В 1910 година Емануил Развигоров работи като учител в Щип и едновременно е ръководител на околийския комитет на ВМОРО. Развигоров служи като пристав в Куманово и Мариовската военноинспекционна област по време на Първата световна война.

Емануил Развигоров умира на 17 септември 1919 година в София.

Източник: bg.wikipedia.org

loading...

Вижте повече на Patrioti Net – Патриотичният сайт на България!



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!